ClickCease
top of page
back.png
Få tillbaka ditt leende

Visdomständer

Kontakta oss

Har du frågor?

Ring på 01621200 

info@tandvardscentrum.com

Uday face_edited.jpg
icons8-phone-24 (1).png

Visdomständer

Visdomständer är den tredje och sista av de stora kindtänderna och bryter oftast fram sent i tonåren, eventuellt tidigt i tjugoårsåldern.

 

Om visdomständerna sitter korrekt i tandbågen och i övrigt är friska, ska de självklart bevaras. Tyvärr är det inte alltid fallet och därför kan det bli nödvändigt att ta bort den. Detta kan göras antingen genom en vanlig tandutdragning eller genom operation, beroende på hur tanden sitter.

Visdomständer kan exempelvis ligga horisontellt eller vara riktade mot granntanden. De kan också växa i riktning mot tungan eller ut mot kinden.

Det kan uppstå risk för att visdomständer orsakar skada på grann-tänder eller käkbenet. Risken för karies kan också öka, eftersom matrester, plack och bakterier lätt kan gömma sig i mellanrummen mellan visdomständer och grann-tänder.

Ring oss på: 01621200 och boka en tid för borttagning av visdomstand.

Hur växer visdomständer

Visdomständer är inte alltid helt framträdda. De kan vara delvis täckta av slemhinna och ben. Här finns risk för inflammation med efterföljande smärta, svullnad och ofta problem med att gapa. Även risken för karies och tandköttsinflammation är större här. Tandborstning och användning av tandtråd är svårt runt en delvis framträdd visdomstand.

Vissa visdomständer kommer aldrig fram, dvs de är retinerade. De förblir liggande i käken och behöver inte nödvändigtvis orsaka skada. Det är dock en bra idé att med jämna mellanrum få dem kontrollerade.

wtooth_edited.jpg

Vi rekommenderar att ta bort visdomständerna om

  • De är svåra att hålla rena och det ofta uppstår inflammation i tandköttet runt dem.

  • Om det har uppstått karies i dem eller i granntanden.

  • Om visdomstanden ligger dold i käken och trycker på granntanden. 

  • Det finns en cysta runt dem.

Borttagning av visdomständer sker alltid under lokalbedövning och är således smärtfri. Om du är särskilt nervös erbjuder vi lugnande medicin.

Omfattningen av ingreppet beror på tandens läge och placering i käkbenet. Om tanden är helt framträdd, kan vi dra ut den på samma sätt som vilken annan tand som helst.

Om den är helt eller delvis täckt av tandkött och/eller käkben, kommer ett litet snitt i tandköttet och borttagning av lite ben dock att vara nödvändigt. Ibland är det nödvändigt att dela tanden för att kunna ta ut den.

Borttagning av visdomstand – pris

Vad kostar det att ta bort en visdomstand?

Det finns olika sätt att ta bort tänder på, inklusive visdomständer. De kan avlägsnas genom enkel tandextraktion, men i vissa fall kan det vara nödvändigt att genomföra en kirurgisk borttagning, som kan vara antingen enkel eller komplicerad. Det mest optimala skulle vara om tanden är helt frambruten, eftersom det skulle underlätta processen avsevärt. Är den inte det, kan en mer eller mindre komplicerad operation komma i fråga. Oavsett behandlingsmetod kan du vara säker på att ingreppet sker under ordnade förhållanden – bland annat med användning av lokalbedövning.

Borttagning av visdomstand kan som sagt göras på flera olika sätt, vilket förklarar varför priset kan variera från person till person. Det billigaste alternativet är traditionell tandextraktion, som dock inte är möjlig i alla fall. Du kan eventuellt ta ett förmånligt lån för att finansiera ingreppet, om du önskar det.

Smärtor efter borttagningen

Efter tandborttagning kan det uppstå smärta och obehag. Ett sådant ingrepp lämnar naturligtvis efter sig ett sår, som behöver omvårdnad och skötsel för att undvika infektion och därmed relaterad smärta.

Under och strax efter behandlingen brukar det vanligtvis inte vara någon smärta. Men smärtan kan ofta komma när den lokala bedövningen avtar. Efter att du har fått en visdomstand borttagen är det mycket vanligt att du upplever svullnad och obehag i kinden och tandköttet. Strax efter ingreppet är smärtorna vanligtvis inte värre än att de kan hanteras med vanlig smärtstillande medicin.

Smärtan efter en sådan behandling är vanligtvis värst de efterföljande tre till fyra dagarna, varefter smärtan gradvis bör avta. Om du märker att smärtan förvärras, bör du agera på det.

Det du kan göra för att minska risiken för smärta

De flesta slipper inte helt undan smärta efter borttagning av visdomstand. Dock kan man genom en rad åtgärder göra något för att minska besvären. Det är en mycket bra idé att sätta sig in i detta innan man går igenom tandutdragning. Det är också en bra idé att berätta för sina närmaste om det planerade ingreppet, så att de kan ta hänsyn och erbjuda stöd.

Du kan med fördel ta till dig följande råd:

  • Undvik hårt fysiskt arbete

Under de följande två dagarna bör du undvika all form av fysiskt arbete. Vid fysiska ansträngningar kan man nämligen riskera efterblödningar.

  • Ha fokus på god munhygien

Det är oerhört viktigt att ha fokus på god munhygien. Det kan snabbt uppstå infektioner i ett öppet sår, varför området måste hållas fritt från både bakterier och matrester. Sköljning med klorhexidin (munsköljvätska) är viktigt tills såret har läkt.

  • Kontakta tandläkaren vid ökande smärtor

Ett tredje råd är att söka tandläkare vid ökande och ihållande smärtor. Det är inte ovanligt att vara plågad av tillfälliga smärtor när man har tagit bort en tand. Men går smärtorna inte över inom en vecka, så är det troligt att något är fel. Det bör i alla fall undersökas.

Ofta ställda frågor om visdomständer

... som du kan få svar på här

Vi vill mycket gärna vara din föredragna tandläkare i Eskilstuna och erbjuder alla våra patienter högsta kvalitet till låga priser.

tdl skræk billede_edited.jpg

Finansiering

... med fördelaktiga villkor

Hos din tandläkare Tandvårdscentrum erbjuder vi fördelaktig finansiering för våra behandlingar. Det ska alltid vara möjligt att få rätt behandling för sina tänder, så ekonomin bör inte vara ett hinder.

Bedste behandling_edited.jpg

Studentrabatt

... på 15% för studenter

Vi förstår att tandvård kan vara en stor utgift, särskilt för studenter. Därför erbjuder vi 15 % studentrabatt på alla våra fria tjänster. Det är viktigt att regelbundet kontrollera dina tänder, även som student. Så vi erbjuder en ekonomisk hjälpande hand för att alla ska ha råd till regelbundna tandvårdsbesök.

Dina tänder ska hålla hela livet, och därför är det viktigt att fokusera på daglig tandvård. På så sätt säkerställer du också att eventuella problem med tänderna inte växer och blir större, eftersom de ständigt tas om hand.

Tandläkarskräck

...sätter vi särskild fokus på

Vi vet hur jobbigt det kan vara att lida av tandläkarskräck (odontofobi). Därför är all vår personal särskilt utbildad i hur man hanterar patienter med tandläkarskräck, så att behandlingen blir så bra som möjligt för dig som patient hos oss.

 

Om du ger oss chansen, skulle vi verkligen vilja visa dig att det är möjligt att få din tandläkarskräck att försvinna helt, med bara några få behandlingar.

Finansiering

Du är garanterad den bästa behandlingen

... eftersom vi samarbetar med de bästa

Vi vill väldigt gärna vara din föredragna tandläkare i Eskilstuna och erbjuder alla våra patienter högsta kvalitet till låga priser. Vi har stor erfarenhet av att behandla patienter med tandläkarskräck och gör saker i din takt, så att du är med hela vägen under behandlingen.

studenterrabata uday_edited.jpg
bottom of page