Få tillbaka ditt leende
Visdomständer
Visdomständer
Visdomstanden är den tredje och sista av de stora kindtänderna och bryter oftast fram sent i tonåren, eventuellt tidigt i tjugoårsåldern, eller inte alls.
Om visdomständerna sitter korrekt i tandbågen och i övrigt är friska, ska de självklart bevaras. Tyvärr är det inte alltid fallet och därför kan det bli nödvändigt att ta bort dem. Detta kan göras antingen genom en vanlig tandutdragning eller genom en mindre operation under lokalbedövning, beroende på hur tanden sitter.
Visdomständer kan exempelvis ligga horisontellt eller vara riktade mot granntanden. De kan också växa i riktning mot tungan eller ut mot kinden.
Det kan uppstå risk för att visdomständer orsakar skada på grann-tänder eller käkbenet. Risken för karies kan också öka, eftersom matrester, plack och bakterier lätt kan gömma sig i mellanrummen mellan visdomständer och grann-tänder.
Ring oss på: 016-21 200 och boka en tid för undersökning och eventuell borttagning av visdomstand.
Hur växer visdomständer
Visdomständer är inte alltid helt framträdda. De kan vara delvis täckta av slemhinna och ben. Här finns risk för inflammation, detta kan leda till smärta, svullnad och problem med att gapa. Även risken för karies och tandköttsinflammation är större här. Tandborstning och användning av tandtråd är svårt runt en delvis framträdd visdomstand.
Vissa visdomständer kommer aldrig fram, dvs de är retinerade. De förblir liggande i käken och behöver inte nödvändigtvis orsaka skada. Det är dock en bra idé att med jämna mellanrum få dem kontrollerade.
Vi rekommenderar att ta bort visdomständerna om
-
De är svåra att hålla rena och det ofta uppstår inflammation i tandköttet runt dem.
-
Om det har uppstått karies i dem eller i granntanden.
-
Om visdomstanden ligger dold i käken och trycker på granntanden.
-
Det finns en cysta runt dem.
Borttagning av visdomständer sker alltid under lokalbedövning och är således smärtfri. Om du är särskilt nervös erbjuder vi lugnande medicin.
Omfattningen av ingreppet beror på tandens läge och placering i käkbenet. Om tanden är helt framträdd, kan vi dra ut den på samma sätt som vilken annan tand som helst.
Om den är helt eller delvis täckt av tandkött och/eller käkben, kommer ett litet snitt i tandköttet och borttagning av lite ben dock att vara nödvändigt. Ibland är det nödvändigt att dela tanden för att kunna ta ut den.
Borttagning av visdomstand – pris
Vad kostar det att ta bort en visdomstand?
Det finns olika sätt att ta bort tänder på, inklusive visdomständer. De kan avlägsnas genom enkel tandextraktion, men i vissa fall kan det vara nödvändigt att genomföra en kirurgisk borttagning, som kan vara antingen enkel eller komplicerad. Det mest optimala skulle vara om tanden är helt erupterad, eftersom det skulle underlätta processen avsevärt. Är den inte det, kan en mer eller mindre komplicerad operation komma i fråga. Oavsett behandlingsmetod kan du vara säker på att ingreppet sker under ordnade förhållanden – självklart med användning av lokalbedövning.
Borttagning av visdomstand kan som sagt göras på flera olika sätt, vilket förklarar varför priset kan variera från person till person. Det billigaste alternativet är traditionell tandextraktion, som dock inte är möjlig i alla fall. Du kan ansöka om delbetalning via Resursbank om du inte har möjlighet att betala hela summan.
Smärtor efter borttagningen
Efter tandborttagning kan det uppstå smärta och obehag. Ingreppet efterlämnar naturligtvis ett sår, som behöver omvårdnad och skötsel för att undvika infektion och smärta.
Under och strax efter behandlingen brukar det vanligtvis inte vara någon smärta. Smärtan kan ofta komma när den lokala bedövningen avtar. Efter att du har fått en visdomstand borttagen är det mycket vanligt att du upplever svullnad och obehag i kinden och tandköttet. Strax efter ingreppet är smärtorna vanligtvis inte värre än att de kan hanteras med vanlig smärtstillande medicin.
Smärtan efter en sådan behandling är vanligtvis värst de efterföljande tre till fyra dagarna, varefter smärtan gradvis bör avta. Om du märker att smärtan förvärras, bör du agera på det.
Det du kan göra för att minska risken för smärta
De flesta slipper inte helt undan smärta efter borttagning av visdomstand. Dock kan man genom en rad åtgärder göra något för att minska besvären. Det är en mycket bra idé att sätta sig in i detta innan man går igenom tandutdragning. Det är också en bra idé att berätta för sina närmaste om det planerade ingreppet, så att de kan ta hänsyn och erbjuda stöd.
Du kan med fördel ta till dig följande råd:
-
Undvik hårt fysiskt arbete
Under de följande två dagarna bör du undvika all form av fysiskt arbete. Vid fysiska ansträngningar kan man nämligen riskera efterblödningar.
-
Ha fokus på god munhygien
Det är oerhört viktigt att ha fokus på god munhygien. Det kan snabbt uppstå infektioner i ett öppet sår, varför området måste hållas fritt från både bakterier och matrester. Sköljning med klorhexidin (bakteriedödande munskölj) är viktigt tills såret har läkt.
-
Kontakta tandläkaren vid ökande smärtor
Ett tredje råd är att uppsöka tandläkare vid ökande och ihållande smärtor. Det är vanligt att uppleva tillfälliga smärtor när man har tagit bort en tand. Men går smärtorna inte över inom en till två veckor, så är det troligt att något är fel. Det bör i alla fall undersökas.