ClickCease
top of page
back.png
få hjälp med tandvärk genom

Klorhexidin

Kontakta oss

Har du frågor?

Uday face_edited.jpg
icons8-phone-24 (1).png

De bästa råden mot tandköttsproblem 

Tandvärk och tandproblem kommer aldrig lägligt. Det är tyvärr sällan att den försvinner av sig själv. Därför måste du ta itu med problemet. På denna sida får du just massor av bra råd för behandling av tandköttsinflammation och användningen av Klorhexidin.

Akut tandvärk kan lindras med munsköljmedel som innehåller Klorhexidin

Klorhexidin (ett kemiskt antiseptisk ämne med stark antibakteriell aktivitet) är inte en mirakelkur. Men du kan lindra din tandvärk med detta medel. Du kan exempelvis använda Klorhexidin om du har smärta kring visdomständerna, eller om du upplever rodnad och svullnad runt tandköttet.

Du kan använda Klorhexidin på två olika sätt:

  • Applicera Klorhexidin på en bomullstopp och smörj på det drabbade området (till exempel ditt tandkött)

eller …

  • Skölj munnen med munskölj som innehåller Klorhexidin (kom ihåg att spotta ut medlet igen)

Den ena metoden är inte mer rätt än den andra, så välj den metod du föredrar. Upplever du ingen eller begränsad effekt, bör du kontakta din tandläkare för tandundersökning. 

Köp Klorhexidin

Klorhexidin kan köpas på de flesta apotek utan recept. 

Vad hjälper Klorhexidin mot?

Klorhexidin är mest effektivt mot rodnad, svullnad och inflammation, och mindre effektivt mot isning och stickningar. Hur stor effekt det har beror på hur smärtan yttrar sig. Är du osäker på om Klorhexidin kan hjälpa dig att lindra din tandvärk, bör du kontakta din tandläkare. 

Klorhexidin

Smärtstillande tabletter

klorhexidin2_edited.jpg

Klorhexidin kan göra underverk när man har tandvärk eller tandproblem, men i många fall kan det också vara en bra idé (eller rent av nödvändigt) att använda smärtstillande medicin. Du kan t.ex. köpa Alvedon eller Ipren om du har mycket svåra tandproblem. 

Smärtstillande medicin har, som namnet antyder, till syfte att dämpa smärtan, men du kan inte förvänta dig att smärtan helt försvinner. Mer troligt är det att toppen av smärtan tas bort, så det blir lättare att klara av smärtan tills du har bokat tid hos din tandläkare. 

Innan du tar smärtstillande, rekommenderar vi att läsa bipacksedeln. Du bör dessutom se till att följa den rekommenderade dagsdosen. .

Upplever du ingen förbättring efter att ha tagit smärtstillande medicin, bör du kontakta din tandläkare.

 

 

Undvik fasta och hårda livsmedel

Om olyckan är framme och du har drabbats av kraftig tandvärk, är det inte oväsentligt vilken mat du stoppar i munnen. Du bör först och främst undvika fasta livsmedel. Dessutom bör du så långt det är möjligt undvika att konsumera mat- och dryckesvaror som är mycket kalla eller mycket varma. Detta kan nämligen förvärra din tandvärk.

Har du ont i tänderna är det viktigt att du låter dem vila och inte utsätta dem för onödig belastning. Därför bör du också undvika att äta morötter, äpplen, nötter eller annat som är hårt att tugga. Istället bör du under en period hålla dig till mjuk och flytande mat. Det kan till exempel vara i form av yoghurt, gröt eller soppa. Det finns gott om exempel på livsmedel som inte behöver tuggas, varför det bör vara realistiskt att undvika fasta livsmedel under den period som tandvärken pågår.

Dessutom kan det vara fördelaktigt att dricka mycket vatten. Lider du av ilningar i tänderna bör du undvika att dricka alltför kallt vatten. Du kommer nämligen att uppleva att det ilar i tänderna när de kommer i kontakt med kyla.

Använd is för att hålla ned smärtan från tandvärk

Om olyckan är framme och du drabbas av svår tandvärk, är det inte oviktigt vad du stoppar i munnen när det gäller mat. Du bör i första hand undvika fasta livsmedel. Dessutom bör du så mycket som möjligt undvika att inta mat- och dryckesvaror som är mycket kalla eller mycket varma. Detta kan faktiskt förvärra din tandvärk.

Om du har ont i tänderna är det viktigt att du låter tänderna vila och inte utsätter dem för onödig belastning. Därför bör du också undvika att äta morötter, äpplen, nötter eller annat som är hårt att tugga. Istället bör du under en period hålla dig till mjuka och flytande livsmedel. Det kan till exempel vara i form av yoghurt, kvarg, gröt, soppa och kallskål. Det finns gott om exempel på livsmedel som inte behöver tuggas, varför det bör vara realistiskt att undvika fasta livsmedel under den period då tandvärken pågår.

Dessutom kan det vara fördelaktigt att dricka mycket vatten. Om du har problem med ilningar i tänderna, bör du undvika att dricka för kallt vatten. Du kommer nämligen att uppleva att det viner i tänderna när de kommer i kontakt med kyla.

tandværk.jpeg

Dessa symtom finns vid tandvärk

Du är vanligtvis inte i tvivel om du faktiskt har tandvärk. Ändå är det värt att veta vilka typiska symtom det finns på tandvärk, men om du har ont i tänderna är det alltid viktigt att ta reda på varför.

Tandvärk kan uppstå av många olika skäl och ger ofta outhärdlig smärta. På grund av den svåra smärtan är det ett tillstånd som bör tas på allvar. Orsakerna till tandvärk är hål i tänderna, spruckna tänder, otäta fyllningar och blottade tandhalsar.

Här är klassiska symtom på tandvärk:

  • Smärta i en eller flera tänder (kan vara konstant eller sporadisk och variera i omfattning)

  • Svullnad runt tänder och/eller tandkött

  • Blödning från tand eller tandkött

  • Känslighet för kalla och varma mat- och dryckesvaror

  • Stark rodnad

Om du känner igen dig i en eller flera av de ovannämnda punkterna  är det mycket sannolikt att du lider av tandvärk. Kort sagt kommer det att röra sig om tandvärk om du har ont i tänderna eller upplever obehag av något slag. Ibland är smärtorna mycket milda och kommer att gå över av sig själv, men i många fall är smärtorna konstanta och nästan outhärdliga. I nästa avsnitt kommer du att få lära dig mer om när du bör söka tandläkare vid misstanke om tandvärk.

När bör jag söka tandläkare?

Om du har tandvärk som orsakar oro, bör du alltid kontakta tandläkaren. Det kan vara så att det inte finns något att vara orolig för, men utan en medicinsk bakgrund kan det vara svårt att bedöma om tillståndet är allvarligt.

Om du kontaktar tandläkaren och beskriver dina smärtor, kan tandläkaren bedöma om det är nödvändigt att du kommer in för en konsultation och undersökning. 

Du bör som en grundregel söka tandläkare om följande gäller:

  • Du har haft ont i tänder och / eller tandkött i mer än 24 timmar

  • Du är orolig

  • Du har svårt att stå ut med smärtorna

Om det ovannämnda gäller dig, bör du kontakta tandläkaren snarast. Det är nämligen viktigt att orsaken hittas så snabbt som möjligt så att du kan få rätt behandling. Även mindre tandproblem kan växa sig större om de inte åtgärdas i tid.

Tills du kan få en tid hos tandläkaren, försök att hålla ner smärtorna genom att använda smärtstillande medicin, klorhexidin och ispåsar.

Ofte ställda frågor om klorhexidin

... som du kan få svar på här

Vi skulle verkligen vilja vara din föredragna tandläkare i Eskilstuna och erbjuder alla våra patienter högsta kvalitet till låga priser.

tdl skræk billede_edited.jpg

Tandläkarskräck

...sätter vi särskild fokus på

Vi vet hur jobbigt det kan vara att lida av tandläkarskräck (odontofobi). Därför är all vår personal särskilt utbildad i hur man hanterar patienter med tandläkarskräck, så att behandlingen blir så bra som möjligt för dig som patient hos oss.

Om du ger oss chansen, skulle vi verkligen vilja visa dig att det är möjligt att få din tandläkarskräck att försvinna helt, med bara några få behandlingar.

Finansiering

... med fördelaktiga villkor

Hos din tandläkare Tandvårdscentrum erbjuder vi fördelaktig finansiering för våra behandlingar. Det ska alltid vara möjligt att få rätt behandling för sina tänder, så ekonomin bör inte vara ett hinder.

Bedste behandling_edited.jpg

Studentrabatt

... på 15% för studenter

Vi förstår att tandvård kan vara en stor utgift, särskilt för studenter. Därför erbjuder vi 15 % studentrabatt på alla våra fria tjänster. Det är viktigt att regelbundet kontrollera dina tänder, även som student. Så vi erbjuder en ekonomisk hjälpande hand för att alla ska ha råd till regelbundna tandvårdsbesök.

Dina tänder ska hålla hela livet, och därför är det viktigt att fokusera på daglig tandvård. På så sätt säkerställer du också att eventuella problem med tänderna inte växer och blir större, eftersom de ständigt tas om hand.

Finansiering

Du är garanterad den bästa behandlingen.

... eftersom vi samarbetar med de bästa.

Vi vill väldigt gärna vara din föredragna tandläkare i Eskilstuna och erbjuder alla våra patienter högsta kvalitet till låga priser. Vi har stor erfarenhet av att behandla patienter med tandläkarskräck och gör saker i din takt, så att du är med hela vägen under behandlingen.

studenterrabata uday_edited.jpg
bottom of page