ClickCease
top of page
back.png
Få tillbaka ditt leende

Tandlossningssjukdom

Kontakta oss

Har du frågor?

Uday face_edited.jpg
icons8-phone-24 (1).png

Tandlossningssjukdom

Tandlossningssjukdom ( parodontit) kan kallas en folksjukdom. Det är en inflammation i tandköttet och benet runt tänderna som leder till nedbrytning av benet.

Orsakerna till parodontit är bakterier som befinner sig på tänderna och tandköttet, vilket skapar inflammation. Denna inflammation sprider sig ner i tandköttet och eventuellt till käkbenet.

En daglig och grundlig tandborstning är avgörande för ett friskt tandkött. Förutom en vanlig tandborste är det viktigt att använda tandtråd, tandpetare eller mellanrumsborstar. På Tandvårdscentrum får du vägledning på vilka hjälpmedel du behöver.

paro.jpeg

Symptom på parodontit

Om du har parodontit kommer du oftast att uppleva symtom som blödning och ömhet vid tandborstning och ätande. Dålig andedräkt kan också förekomma.

Vanligtvis syns parodontit inte med blotta ögat och du får inte alltid de klassiska symtomen. Därför är mätning av tandköttsfickornas djup vid varje tandläkarbesök ett viktigt moment av undersökningen. Du har begynnande parodontit om tandköttsfickornas djup ligger på 4-5 mm eller mer. Vi använder självklart röntgenbilder för att kunna ställa diagnosen och för att upprätthålla individuell terapiplan. 

En del riskfaktorer kan påverka omfattning och utsträckning av parodontit. Rökning ökar risken för att få och utveckla parodontit.

Ett nedsatt immunförsvar och stress kan påverka sjukdomsbilden. 

hål_edited.jpg

Specialister inom parodontitbehandling

En professionellt utförd behandling är ju nödvändig för att rädda och bibehålla tänderna. Så länge parodontit finns, kommer benet runt tänderna långsamt att brytas ner, som i sin tur leder till att tänderna blir lösa. Detta kommer att leda till att förlora tänderna om ingenting görs i god tid. Fast att i dagsläget finns goda möjligheter att ersätta saknade tänder med bland annat implantat och broar, bör det självklart föredra att bevara sina egna tänder. 

Behandling av parodontit

Behandling av parodontit innefattar dessa moment:

1. Optimering av tandborstning och egenvård. 

2. Rengöringen av tandköttsfickorna, tandstensborttagning och  avlägsnande av bakteriebeläggningar på både tänderna och rotytorna.

Vid vissa fall där djupa tandköttsfickor föreligger kan det vara aktuellt med tandköttskirurgi. På Tandvårdscentrum har vi specialistteam ( tandhygienist och specialisttandläkare) i behandling av parodontit. 

Efter avslutad behandling kommer du att instrueras i hur du borstar och sköter dina tänder och tandkött för att undvika att utveckla parodontit igen i framtiden. Kontinuerliga besök hos tandhygienisten ( stödbehandling av tandköttet) är avgörande för upprätthållande av friskt tandkött.

Risken för att utveckla parodontit kan variera från person till person

Risken att drabbas av parodontit kan variera från person till person. Vissa riskfaktorer påverkar eller kan påverka sjukdomsbilden.

 • Personer som röker

 • Personer som lider av diabetes

 • Personer som har nedsatt immunförsvar

 • Personer som lider av muntorrhet

Om du tillhör någon av de ovan nämnda personerna, bör du vara medveten om att det finns en ökad risk för att du kommer att utveckla parodontit.

I nästa avsnitt avslöjar vi om parodontit kan vara ärftligt.

Kan parodontit vara ärftligt?

Ja, tyvärr är parodontit en av de tandåkommor som kan vara ärftlig. Det innebär att om din mamma och/eller pappa har parodontit, finns en förhöjd risk du drabbas av den.

Symptom på parodontit: Dessa ska du vara uppmärksam på

Har jag parodontit eller inte?

Denna är en fråga som många människor ställer sig själva.

En av utmaningarna med parodontit är att symtomen typiskt först uppkommer när tillståndet är långt framskridet. Här kommer symtomen i form av rörliga tänder, vilket kan orsaka stor ömhet och obehag vid ätande.

Dock finns det några tecken på begynnande parodontit som man kan och bör vara uppmärksam på. Sådana kännetecken är: 

 • Dina tandköttsfickor är 4-5 mm djupa eller djupare (detta kan tandläkaren mäta)

 • Rödaktigt, svullet och blödande tandkött (tecken på tandköttsinflammation – tidigt stadium av parodontit)

 • Konstant dålig andedräkt (kan dock också bero på andra orsaker)

Generellt är det en mycket god idé att kontakta tandläkaren i tvivelsfall. Du kan enkelt få svaret på tandundersökning. 

De ultimata råden för att förebygga parodontit

I det här avsnittet kommer vi att ge dig några effektiva råd för att förebygga parodontit. Ju fler råd du anammar, desto mindre är risken att du utvecklar parodontit. Nyfiken? Fortsätt läsa.

Goda råd för att förebygga parodontit:

 • Sluta röka

Det finns flera goda skäl till att sluta röka. Inte bara minskar du risken för att utveckla allvarliga lung- och hjärtsjukdomar. Det är också möjligt att förebygga eller minska risken att utveckla parodontos. Dessutom är det ett faktum att effekten av behandlingen är mindre bra hos rökare än hos icke-rökare.

 • Undvik stress

Stress kan också bidra till att påverka sjukdomsbilden. Därför kan du med fördel sänka tempot och se till att skämma bort dig själv.

 • Upprätthåll en god munhygien

Det är ingen hemlighet att parodontit i många fall uppstår på grund av dålig munhygien. Borsta tänderna både morgon och kväll och se till att också använda tandtråd eller andra hjälpmedel. I vissa fall kan det vara till hjälp att skölja efter med klorhexidin.

 • Besök tandläkaren regelbundet

Parodontit kan vara svårt ( nästan omöjligt) att se med blotta ögat, därför är det av yttersta vikt att du besöker tandläkaren regelbundet. 

 • Kontakta tandläkaren om du är orolig

Om du har flera symptom på (eventuell begynnande) parodontit, bör du kontakta tandläkaren så fort som möjligt. 

Konsekvenser av att inte behandla parodontit

Har du tydliga tecken på parodontit, till exempel i form av lösa tänder, men du väljer att inte agera, kommer konsekvenserna att vara allvarliga. Du kommer att märka att dina tänder blir allt rörligare tills de faller ut en efter en.

Om du är intresserad av att behålla dina tänder, bör du vidta åtgärder så snart du märker att du har symtom eller tecken på parodontit. 

Ofte ställda frågor om behandling av parodontos

... som du kan få svar på här

Vi vill mycket gärna vara din föredragna tandläkare i Eskilstuna och erbjuder alla våra patienter högsta kvalitet till låga priser.

tdl skræk billede_edited.jpg

Tandläkarskräck

...sätter vi särskild fokus på

Vi vet hur jobbigt det kan vara att lida av tandläkarskräck (odontofobi). Därför är all vår personal särskilt utbildad i hur man hanterar patienter med tandläkarskräck, så att behandlingen blir så bra som möjligt för dig som patient hos oss.

Om du ger oss chansen, skulle vi verkligen vilja visa dig att det är möjligt att få din tandläkarskräck att försvinna helt, med bara några få behandlingar.

Finansiering

... med fördelaktiga villkor

Hos din tandläkare Tandvårdscentrum erbjuder vi fördelaktig finansiering för våra behandlingar. Det ska alltid vara möjligt att få rätt behandling för sina tänder, så ekonomin bör inte vara ett hinder.

Finansiering
Bedste behandling_edited.jpg

Du är garanterad den bästa behandlingen

... eftersom vi samarbetar med de bästa

Vi vill väldigt gärna vara din föredragna tandläkare i Eskilstuna och erbjuder alla våra patienter högsta kvalitet till låga priser. Vi har stor erfarenhet av att behandla patienter med tandläkarskräck och gör saker i din takt, så att du är med hela vägen under behandlingen.

Studentrabatt

... på 15% för studenter

Vi förstår att tandvård kan vara en stor utgift, särskilt för studenter. Därför erbjuder vi 15 % studentrabatt på alla våra fria tjänster. Det är viktigt att regelbundet kontrollera dina tänder, även som student. Så vi erbjuder en ekonomisk hjälpande hand för att alla ska ha råd till regelbundna tandvårdsbesök.

Dina tänder ska hålla hela livet, och därför är det viktigt att fokusera på daglig tandvård. På så sätt säkerställer du också att eventuella problem med tänderna inte växer och blir större, eftersom de ständigt tas om hand.

studenterrabata uday_edited.jpg
bottom of page