ClickCease
top of page
back.png
Vi tar hand om dig.

Hål i tänderna

Kontakta oss

Har du frågor?

uday face_edited.jpg
icons8-phone-24 (1).png

Hål i tänderna

Karies i tänderna

Karies (hål i tänderna) är en folksjukdom och har varit det i årtionden trots en märkbar förbättring av den allmänna tandhälsan.

 

För det mesta har de flesta upplevt att få ett hål i tanden, och många har också insett hur man bäst kan förebygga karies. Ändå kan det vara svårt att helt skydda sig mot hål i tänderna.

 

Om du vill veta mer om folksjukdomen, hål i tänderna, har du kommit till rätt plats. Vi har samlat mycket användbar information på den här sidan.

Ring oss på: 01621200 och boka tid för behandling av hål i tänderna omedelbart.

 

Du kan också enkelt boka tid nedan om du misstänker att du har hål i tänderna innan de utvecklas mer.

Varför och när får man hål i tanden?

Hål i tänderna uppstår när bakteriebeläggningar får sitta på tänderna för länge. När det händer finns det en ökad risk att bakteriebeläggningarna bryter igenom tandens emalj och skapar ett hål. Därför kan det ha allvarliga konsekvenser att inte ta bort bakterierna i tid.

Om bakteriebeläggningarna på tänderna får ligga orörda utan kontakt med varken en tandborste eller tandtråd kommer det förr eller senare troligen leda till karies. Bakterierna kan omvandla socker till syra, vilket får tandytan att börja frätas.

 

Ju mer socker du konsumerar i dina måltider, desto mer syra kommer bakterierna att producera och desto större är risken för att karies uppstår. Socker är näring för bakterierna i munnen, så det är vettigt att hålla sockerintaget så lågt som möjligt. Mer om detta kan du läsa längre ner.

 

I princip alla kan få hål i tänderna. Vissa är dock mer benägna att utveckla karies än andra. Hur utsatt du är beror bland annat på dina kostvanor och din munvård.

hål_edited.jpg

En trasig tand behöver akut vård

Att få en fraktur i en tand är verkligen inte önskvärt. Tyvärr kan tänder fraktureras i samband med lek, sport, transport och mer. Tänderna är generellt starka, men det finns naturligtvis gränser för hur mycket tänderna kan tåla. En kraftig stöt, spark eller fall kan leda till en allvarlig tandskada. Tandskador är mycket smärtsamma och kommer naturligtvis att få dig att vrida dig på marken. Men det är ju viktigt i denna situation att tänka klart och följa ditt sunda förnuft, vilket är att omedelbart uppsöka tandläkare.

Så känns karies

Det är mycket viktigt att du agerar snabbt om du misstänker att dina tänder har utsatts för ett kariesangrepp. En konsekvens av att ha hål i tänderna är smärta och besvär, vilka kan variera mycket. Vissa upplever outhärdlig smärta medan andra knappt känner något.

Det är troligt att du har fått karies om du upplever smärta när du äter varm, kall eller söt mat. Vanligtvis varar smärtan bara några sekunder och sedan avtar den.

 

Om kariesangreppet upptäcks i ett tidigt skede är det vanligtvis möjligt att laga tanden på ett enkelt sätt och till mindre kostnad. Detta kräver dock att du agerar så snart du upptäcker tecken på karies.

Du kan göra följande för att undvika karies:

  • Ta bort bakterierna/beläggningarna med noggrann tandborstning (använd rätt teknik)

  • Ta bort bakterier mellan tänderna med tandtråd

  • Borsta tänderna med fluortandkräm två gånger om dagen

  • Besök din tandläkare regelbundet

  • Minska ditt intag av sockerhaltiga livsmedel och drycker

  • Reagera omedelbart om du märker tecken på början till karies

Hål i tänderna kan vara mycket smärtsamma och kostsamma att åtgärda. Därför bör du anstränga dig för att undvika karies. Vissa tandproblem är lättare att förebygga än andra, hål i tänderna är ett bra exempel på något som alla kan - och bör - göra en insats för att förebygga.

Om du inte vill ha hål i tänderna som kan komma att kräva många obehagliga och oönskade tandläkarbesök bör du vidta åtgärder med hjälp av några råd.

 

Detta kan du göra:

Behandling av hål i tänderna

Har du fått hål i tänderna?

Tveka inte, vi är alltid här för att hjälpa dig med de bästa behandlingsalternativen.

Behandling av hål i tänderna kan angripas på flera olika sätt, beroende på hur allvarligt det är.

Om det bara är fråga om början och ytliga skador är det troligt att hålen kan avstanna och inte bli djupare. Det kräver dock att man förbättrar sin munhygien och minskar sitt intag av socker.

Om hålet är djupare och behöver lagas, är det lätt att behandla det med fyllningsterapi. I det här fallet kommer det sjuka tandvävnaden först att borras bort och sedan kommer en plastfyllning att läggas i kaviteten. Om det rör sig om ett större hål som är väldigt sjupt, kan det också vara nödvändigt att lägga ett tunt isoleringsmaterial under fyllningen.

Besök din tandläkare för att få råd om behandling för just dina behov.

Vanliga frågor om behandling av hål

... som du kan få svar på här

tdl skræk billede_edited.jpg

Tandläkarskräck

...har vi ett särskilt fokus på

Vi vet hur skrämmande det kan vara att lida av tandläkarskräck (odontofobi). Därför är all vår personal högt kvalificerad i hur man ska hantera patienter med tandläkarskräck, så att behandlingen blir så bra som möjligt för dig som patient hos oss.s.

 

Om du ger oss tillåtelse, vill vi gärna visa dig att det är möjligt att helt bli av med din tandläkarskräck genom bara några få behandlingar.

Finansiering

... helt utan extra avgift

Hos oss på Tandvårdcentrum erbjuder vi fördelaktig finansiering för våra behandlingar. Det ska alltid finnas möjlighet att få den rätta behandlingen för dina tänder, utan att ekonomin är ett hinder.

Finansiering
Bedste behandling_edited.jpg

Du är garanterad den bästa behandlingen

... eftersom vi samarbetar med de bästa

Vi vill gärna vara ditt förstahandsval av tandläkare i Eskilstuna och erbjuder alla våra patienter tandvård av högsta kvalitet till låga priser. Vi har stor erfarenhet av att behandla patienter med tandläkarskräck och anpassar oss till din takt, så att du känner dig delaktig under hela behandlingen.

Studentrabatt

... på 15% för studenter

Vi vet att det för vissa kan vara en stor utgift att få tandbehandlingar – särskilt för studenter. Därför ger vi 15 % studentrabatt på alla fria tjänster. Det är viktigt att regelbundet kontrollera sina tänder, även som student. Därför erbjuder vi en ekonomisk hjälp så att alla har råd med regelbundna tandbehandlingar.

 

Dina tänder ska hålla hela livet, och därför är det viktigt att fokusera på god munhygien och egenvård varje dag. På så sätt säkerställer du också att dina problem med tänderna inte blir större.

studenterrabata uday_edited.jpg
bottom of page