Få tillbaka ditt leende
Tandprotes
Tandprotes
Tandprotes är en avtagbar ersättning för saknade tänder.
Med tandprotes ka man ersätta en eller flera förlorade tänder. Vanligtvis kan vi få protesen att se naturlig ut. Men den kommer aldrig att kännas 100 % som dina egna tänder. Proteser ska tas ut dagligen och rengöras.
Det finns flera olika typer av proteser: Helproteser och delproteser, i både akryl och metall. Delproteserna fästs på dina egna tänder via klamrar. Helproteserna fästas via sugeffekten mot munslemhinnan.
Hur går behandlingen till
Som förberedelse för en avtagbar tandprotes tar man avtryck av munnen för att få en exakt form av tandköttet och benets form, vilket gör att protesen lättare fäster mot slemhinnan. Nästa steg är att registrera ditt bett, så att protesen passar med tänderna i den motsatta käken.
Därefter provas tanduppställningen, som är uppställd i vax, och slutligen levereras den färdiga protesen. 1-2 kontrollbesök bokas in för att säkerställa att den sitter och känns bra.
Ibland kan tandköttet vara så platt att protesen har svårt att fästa. Detta kan orsaka problem både vid tuggning och tal. Många protesanvändare upplever också att tandköttet krymper med åren. Detta leder till protesen sitter sämre och därmed behöver protesen justeras eller göras om. Det finns även "klister" man kan köpa på apoteket för att få protesen att fästa bättre.
Implantat har under de senaste 20 åren inneburit att man inte behöver acceptera en dåligt sittande helprotes. Efter inoperering av ett antal implantat kan man fästa en hel bro på dem, så att man kan tugga normalt igen, som när man hade sina naturliga tänder.
De vanligaste formerna av tandproteser
Det finns numera en rad olika tandproteser. De mest förekommande består av helproteser och delproteser.
Delprotes
En delprotes är det helt rätta valet om man bara saknar en ett fåtal tänder. Med en delprotes kan man ersätta de saknade tänderna utan att påverka de kvarvarande tänderna. Denna typ av protes framställs främst i två material – nämligen helt i akryl eller i metall och akryl. Det förstnämnda är klart det billigare alternativet. Om man vill hålla kostnaderna nere, så är en akrylprotes att föredra. Dock finns det också vissa fördelar med en metallprotes, bland annat bättre hållbarhet och stabilitet.
Helprotes
Om du har förlorat alla dina tänder eller om dina kvarvarande tänder är i så dåligt skick att de inte kan behållas, kan du ersätta hela tanduppsättningen med en helprotes. Man har kommit så långt i utvecklingen att det numera är svårt att se skillnad på naturliga tänder och en helprotes. Dessa proteser kan tillverkas i en rad olika storlekar, färger och form, vilket ger goda möjligheter att skapa ett resultat som ger dig det leende du önskar.
Vad kostar en tandprotes?
Priset på en tandprotes (helprotes eller delprotes) kan variera mycket. Det är dock klokt att undersöka vad tandbehandlingen kostar innan man startar den.
Först och främst finns det olika priser på helproteser och delproteser. Sedan spelar det stor roll vilket material man väljer för protesen t.ex enbart akrylat eller metall med akrylat. Önskar du ett mer exakt svar på vad tandprotesen kostar, kontakta oss eller besök oss i Eskilstuna.
Tandproteser Eskilstuna – Tandklinik med stor expertis
På Tandvårdcentrum har vi i många år arbetat med tandproteser av högsta kvalité. Gång på gång har vi skapat resultat som har gett våra klienter deras leenden och självförtroende tillbaka. Den möjligheten kan du också få, om du behöver ersätta en eller flera tänder. Tandproteser i Eskilstuna är synonym med Tandvårdcentrum.
Läs allt om vår klinik och våra medarbetare här.