ClickCease
top of page
back.png
Vi tar hand om dig

Rotfyllning

Kontakta oss

Har du frågor?

Uday face_edited.jpg
icons8-phone-24 (1).png

Rotbehandling

Vi utför rotbehandling för att ta bort inflammation och därmed bibehålla tandens funktionalitet. Om tandinflammationen inte avlägsnas, uppstår ofta tandvärk och i värsta fall tandböld. Om inflammationen fortsätter, sprider den sig ut genom rotspetsen till käkbenet.

Rotbehandling av en tand kan vara nödvändig i flera fall:

 

Du har ett hål i tanden som når ända in till nerven.

Du har en tand med omfattande fyllning. Tandnerven har tagit så mycket skada att den är död.

Du har en tand som har blivit utsatt för ett slag (trauma). En bit av tanden har gått sönder, vilket blottlägger nerven, eller tanden har fått en hård stöt, varpå nerven har dött.

Pris på rotbehandling

Det finns inte ett fast pris för rotbehandling. Utifrån vår prislista kan du se att priset för behandlingen beror på antalet kanaler. Du får ett utförligt kostnadsförslag inför behandlingen. Om du önskar en prisuppskattning, så att du exakt vet vad rotbehandlingen kommer att kosta totalt, kontakta oss idag.

Vi kan snabbt via telefon eller e-post ge dig en uppskattning av vad våra priser på rotbehandling är. Våra priser på rotbehandling är alltid bland de bästa på marknaden, samtidigt som kvaliteten är toppklass.

Våra behandlare har utfört flera hundra rotbehandlingar och är därför extremt skickliga på att utföra dessa behandlingar.

Rotfyllning.jpeg

Hur går en rotbehandling till

Vid en rotbehandling rengör vi kanalen som ligger i varje rot. Under rengöringen tar vi bort det inflammerade vävnaden. När tanden efter rengöringen är symtomfri, rotfyller vi tanden med en gummipropp (guttaperka).

När din tand är rotfylld, kommer tanden behandlas med antingen plastfyllning (om skadan har varit liten) eller krona (om tanden har haft stort hål). 

Det finns inte två tänder som är exakt likadana. Det kan finnas nästan dolda rotkanaler, böjda eller krokiga rötter eller trånga rotkanaler. 

Smärtor efter rotbehandling

En rotbehandling kan utföras helt utan smärtor. Du kommer inte att uppleva några smärtor under behandlingen tack vare bedövningen. Det betyder dock inte att det inte kan förekomma smärtor och obehag efteråt. Dessa smärtor bör dock vara tillfälliga och försvinna av sig själva inom ett par dagar. Om de inte gör det, bör du kontakta din tandläkare.

Rotbehandlingar är ganska omfattande, varför det inte är ovanligt att uppleva ömhet när bedövningen avtar. De efterföljande smärtorna kan vanligtvis behandlas med smärtstillande tabletter. Den vanligaste orsaken till att smärtor är nervrester i rotkanalen. 

Klorhexidin

Hur uppstår en rotinfektion?

Tandpulpainflammation uppstår när tandnerven dör med anledning av kariesangrepp. Bakterier befinner sig i hålet, vilket kan sprida sig till tandens nerv och därmed skapa ett inflammationstillstånd. 

Här är de vanligaste tecknen på tandpulpainflammationen: 

  • Färgförändring på tanden

  • Ömhet vid tuggning 

  • Ömhet i tandköttet

  • Dunkande smärtor

  • Dålig smak i munnen

Finns det ett alternativ till rotbehandling?

Tyvärr finns det inga bra alternativ till en rotbehandling. Det enda egentliga alternativet är att dra ut tanden och ersätta den med ett implantat eller bro. Är du inte intresserad av dessa alternativ, blir rotbehandlingen nödvändig.

Om inflammationen har spridit sig till rotspetsen, är det viktigt att man utför en rotbehandling så snabbt som möjligt. Om tanden inte rotbehandlas i tid, försvagas tanden ännu mer och förr eller senare kommer den att gå förlorad. Detta påverkar tandraden och kan orsaka förflyttningar av angränsnande tänder. Därför är det inte rekommenderat att avstå från rotbehandling om tandläkaren har rekommenderat denna behandling.

Vad kan man göra för att undgå en rotbehandling?

Ja, det är faktiskt ofta möjligt att undvika en rotbehandling genom förebyggande åtgärder.

En rotbehandling är vanligtvis något man vill undvika. Du är troligtvis intresserad av att göra ditt bästa för att undvika behovet av en sådan omfattande behandling. Nedan berättar vi vad du konkret kan göra för att förebygga tandpulpainflammation.

  • Prioritera regelbundna tandläkarbesök och upptäck hål i tänderna i tid – Du kanske inte tycker om att gå till tandläkaren, men det är nödvändigt för att upprätthålla en god tandhälsa. Genom att regelbundet besöka tandläkaren är det mer sannolikt att eventuella hål i tänderna upptäcks i tid. Om hålen upptäcks i tid, kan du hantera problemet innan en rotbehandling blir nödvändig.

  • Ha en god munhygien – En god munhygien kan förebygga många tandproblem, inklusive tandpulpainflammation. Det är därför inte bara en bra idé, utan en absolut nödvändighet, att borsta tänderna och tandköttet noggrant. Se till att borsta tänderna på morgonen och kvällen i två minuter. Dessutom är det rekommenderat att regelbundet använda tandtråd och mellanrumsborstar.

  • Ignorera aldrig tandvärk – Sist men inte minst är det viktigt att du inte ignorerar tandvärk. Orsaken till tandvärk bör identifieras och åtgärdas omedelbart.  

Finansiering av rotbehandlingar

Vi utför rotbehandlingar med hög kvalité till konkurrenskraftiga priser.

Priset på en rotbehandling påverkas av flera faktorer bland annat antal rotkanaler och försvårande rotanatomi.

Hos Tandvårdscentrum erbjuder vi attraktiv finansiering av din rotbehandling.

Fördelar med att få en rotbehandling finansierad genom Tandvårdscentrum:

  • Du kan fylla i och skicka in din ansökan på några minuter online redan på kliniken. 

  • Du kan när som helst lösa in krediten utan extra kostnader

Vill du ta del av de många fördelarna? Ansök idag och få din kommande rotbehandling finansierad på ett fördelaktigt sätt.

Ofta ställda frågor om rotbehandling

... som du kan få svar på här

Vi vill mycket gärna vara din föredragna tandläkare i Eskilstuna och erbjuder alla våra patienter högsta kvalitet till låga priser.

tdl skræk billede_edited.jpg

Tandläkarskräck

...sätter vi särskild fokus på

Vi vet hur jobbigt det kan vara att lida av tandläkarskräck (odontofobi). Därför är all vår personal särskilt utbildad i hur man hanterar patienter med tandläkarskräck, så att behandlingen blir så bra som möjligt för dig som patient hos oss.

Om du ger oss chansen, skulle vi verkligen vilja visa dig att det är möjligt att få din tandläkarskräck att försvinna helt, med bara några få behandlingar.

Finansiering

... med fördelaktiga villkor

Hos din tandläkare Tandvårdscentrum erbjuder vi fördelaktig finansiering för våra behandlingar. Det ska alltid vara möjligt att få rätt behandling för sina tänder, så ekonomin bör inte vara ett hinder.

Finansiering
Bedste behandling_edited.jpg

Studentrabatt

... på 15% för studenter

Vi förstår att tandvård kan vara en stor utgift, särskilt för studenter. Därför erbjuder vi 15 % studentrabatt på alla våra fria tjänster. Det är viktigt att regelbundet kontrollera dina tänder, även som student. Så vi erbjuder en ekonomisk hjälpande hand för att alla ska ha råd till regelbundna tandvårdsbesök.

Dina tänder ska hålla hela livet, och därför är det viktigt att fokusera på daglig tandvård. På så sätt säkerställer du också att eventuella problem med tänderna inte växer och blir större, eftersom de ständigt tas om hand.

Du är garanterad den bästa behandlingen

... eftersom vi samarbetar med de bästa

Vi vill väldigt gärna vara din föredragna tandläkare i Eskilstuna och erbjuder alla våra patienter högsta kvalitet till låga priser. Vi har stor erfarenhet av att behandla patienter med tandläkarskräck och gör saker i din takt, så att du är med hela vägen under behandlingen.

studenterrabata uday_edited.jpg
bottom of page